Please use this identifier to cite or link to this item: http://localhost:8080/handle/123456789/680
Title: Utilização de recursos genéticos do gênero Manihot no pré-melhoramento genético de mandioca.
Authors: Vieira, Lívia de Jesus
Abstract: A mandioca (Manihot esculenta Crantz) originária do continente americano é utilizada na alimentação humana e animal ou como matéria-prima para diversas indústrias. Ações voltadas ao pré-melhoramento são relevantes a fim de subsidiar a obtenção de híbridos com características superiores. O objetivo deste trabalho foi caracterizar a produção, o tamanho e a viabilidade de grãos de pólen de acessos de diferentes espécies do gênero Manihot, assim como avaliar procedimentos para conservar grãos de pólen de mandioca silvestre. A estimativa da produção de pólen foi realizada pelo número de grãos de pólen produzidos por botão floral e o diâmetro foi determinado pelo comprimento transversal do grão. A viabilidade do pólen foi avaliada por testes in vitro, in vivo e testes colorimétricos. A produção média observada entre todos os acessos foi de 1.253 grãos de pólen. A maior produção foi observada no acesso DIC 587-05, com produção média de 3.638 grãos de pólen/flor enquanto que a menor foi no acesso FLA 029-01 com produção média de 579 grãos. Com relação ao tamanho do grão de pólen, verificou-se que nos acessos silvestres o tamanho variou de 132 a 163 Ym e de 129 a 146 Ym nas cultivadas. A viabilidade dos grãos de pólen foi elevada pelos testes colorimétricos, média nos testes in vivo e não houve germinação em meio de cultura. Estudos da ultraestrutura polínica foram realizados por microscopia eletrônica de varredura evidenciando diferenças estruturais entre as espécies silvestres. Pólen do acesso silvestre FLA-005-07 foi armazenado em quatro temperaturas distintas (27, 4, -20, -80ºC) e por dois períodos diferentes (três e seis meses). Os grãos de pólen armazenados do acesso silvestre sofreram perda significativa da viabiabilidade, sendo necessários novos estudos nesse sentido.
The cassava (Manihot esculenta Crantz) native to the American continent is used in the human and animal feeding or as raw material for several industries. Actions directed to the pre-improvement are relevant in order to subsidize the obtainment of hybrids with superior characteristics. The objective of this work was to characterize the production, the size and the viability of pollen grains of accessions of different species of the genus Manihot, as well as to evaluate procedures to preserve pollen grains of wild cassava. The estimate of the pollen production was accomplished by the number of pollen grains produced per flower bud and the diameter was determined by the transversal length of the grain. The viability of the pollen was evaluated by ‘in vitro’, ‘in vivo’ and colorimetric tests. The average production observed among all the accessions was 1.253 pollen grains. The highest production was observed in the accession DIC 587-05, with a mean production of 3.638 pollen grains/flower, while the lowest was in the accession FLA-029-01 with a mean production of 579 grains. Regarding the size of the pollen grain, it was verified that in the wild accessions the size ranged from 132 to 163 Ym and from 129 to 146 Ym in the cultivated ones. The viability of the pollen grains was high through the colorimetric tests, medium in the ‘in vivo’ tests and there was no germination in the culture medium. Studies of the pollen ultrastructure were accomplished by sweeping electronic microscopy evidencing structural differences among the wild species. Pollen of the wild accession FLA- 005-07 was stored in four different temperatures (27ºC, 4ºC, -20ºC, -80ºC) and for two different periods (three months and six months). The stored pollen grains of the wild accessions suffered significant losses of viability, being necessary new studies on that subject
Keywords: Mandioca
Mandioca – melhoramento genético
Manihot esculenta Crantz
URI: http://hdl.handle.net/123456789/680
Issue Date: 22-Sep-2013
Appears in Collections:CCAAB - Programa de Pós-Graduação em Recursos Genéticos Vegetais (Dissertações)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Lívia de Jesus Vieira(1).pdf17,19 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.